Noin kymmenen toivetta Joulupukille

Sparkimage1

Joulupukki
Joulupukin Pääposti
Tähtikuja 1
96930 Napapiiri

 

Rakas Joulupukki,

Tiedän, että sinulla on juuri nyt hyvin kiireistä, enkä minäkään ihan pienin tai kilteinkään lapsi ole. Josko kuitenkin lukisit tämän kirjeen vielä, sillä uskoisin, että näistä toiveista saattaisi iloita muutkin, kuin tämän kirjeen allekirjoittanut. En minä mahdottomia pyydä, kuten lisää lunta tai isompia vuoria Vuokattiin, vaan ihan sellaisia mitä te itse, kunnossapitotontut tai maanrakennustontut ovat harjaantuneita tekemään. 

 1. Pitkä hiihtonousu. Meillä on täällä Vuokatissa kesäkaudella hieno rullahiihtonousu, joten olisi todella mukavaa, jos sellainen olisi myös talvellakin hiihtoversiona. Tai nousuhan on olemassa, mutta ainoastaan sen kunnossapito on epäselvää. Joskus se on kunnostettu, joskus taas ei. Yleensä kunnossapitotonttu tulee latukoneellaan vastaan tuolla kisaladuilla, kun hiihtotontut jo lopettelevat harjoituksiaan. Minä siis toivon, että hiihtonousu kunnostettaisiin tiettyinä päiviä 100-varmasti tiettyyn kellonlyömään mennessä, niin hiihtotontun epävarmuudesta koostuva elämä olisi ainakin tietyiltä osin hivenen varmempaa.
 2.  Toimiva hiihtostadion. Tulisin kovin iloiseksi, jos me saisimme tänne Vuokattiin toimivan ja turvallisen maastohiihtostadionin. Uusi stadionin, vanha stadion ja vanhin stadion ovat kaikki kovin ahtaaseen paikkaan rakennettuja. Usein kisalatujen kiertosuunta on vastakkainen normaalin arjen kiertosuuntaan nähden, joten yleisen turvallisuudenkin kannalta olisi hienoa, jos tänne saataisiin stadion, jossa kiertosuunnat täsmäisivät arkisiin, mutkissa olisi pengerryksiä ja kisaladut menisivät edes pienen hetken suoraan eteenpäin. Lisäksi näillä uusituilla kisaradoilla olisi mukavaa myös tehdä harjoituksia kilpailujen ulkopuolellakin ilman pelkoa frisbeen, pulkan, liukurin tai stigan osumasta. Tässä on taatusti suunnittelu ja maansiirtotontulle tekemistä.
 3. Uusi ensilumenlatu. Meillä onkin tässä asiassa valtaisa kokemus. Latutontut ovat jo pitkään taikoneet lunta tyhjästä keskelle synkintä syksyä. Tosin lumen toimittaminen on porrastettu siten, että laduista tulee toivottoman mutkaiset risteyksillä ja kaistanvaihdoilla höystettynä. Tämä johtaa taas siihen, että perinteisen latu sekä mutkat tallaantuvat luokattomaan kuntoon hyvin nopeasti. Toiveeni siis on suoraviivaisempi latu, jossa on vähemmän kaistanvaihtoja ja kaksisuuntaista latua. Näin meillä pysyisi lumitonttujen rankentama hieno latunen kunnossa pidempään.
 4. Opastetauluja, kylttejä ja toinen latu kaksisuuntaisille osuuksille.  Pitkä toive, mutta näitä ei juurikaan kannata pyytää erikseen. Laduilla ja ylipäätään latupohjilla paljon viihtyvänä urheilutonttuna olen huomannut, että kaikilla täällä liikkuvilla ei ole käsitystä missä, miten ja mihin suuntaan kannattaa ja ylipäätään voi laduilla kulkea. Esimerkiksi vaaran kilpaladuilla usein törmää (ei kirjaimellisesti) hiihtäjään, joka painaa kylän vauhdikkainta laskua vastakarvaan. Lisäksi uusilla kaksisuuntaisilla laduilla on usein ainoastaan yksi latu, jolloin vastaantulevan liikenteen kanssa muodostuu pattitilanteita väistämisestä. Eteenkin kesällä ulkoilureiteillä liikkuessa opastontun hommat tulevat tutuiksi, kun vieraamme ovat hyvinkin eksyksissä vaaran tai alamaaston poluilla
 5. Koulutusta huoltotontuille. Tätä toivetta onkin vaikeampi kohdistaa, koska huollosta vastaa Korvatunturin päähuolto-osasto ja paikoin myös useampi alihankintana huoltoja tekevä osasto. Eteenkin näille alihankkijoille voisi opettaa, että moottorikelkalla ajetaan, kuten ajoneuvoilla ylipäätään tien tai uran oikeaa laitaa. Tilanteen niin vaatiessa myös brittiläinen ajopuoli toimii mainiosti. Mutta nykyinen malli, että aina rallataan keskellä latua, siten että kaikki kärsivät mahdollisimman paljon huoltoajosta, olisi järkevää kitkeä pois. Ehkä myös latutontuille voisi insinööritonttu luoda uuden toimintasuunnitelman, että vaarasta ei pahimmillaan ajaisi viimeistä 4km pätkää kolmea latukonetta peräkkäin alas. Tässä voisi olla myös mahdollisuus hoitaa sitä pitkää maastohiihtonousua samoilla ajoilla.
 6. Jyrkkä treeninousu Tämä menee kyllä kategoriaan uusi hiihtostadion, mutta kyseessä olikin noin kymmenen toivetta, joten yksilöin tämän nyt tähän erikseen. Meiltä valitettavasti uupuu jyrkkäpiirteinen treeninousu, jolla on mittaa kovaakin hiihdettäessä vähintään se minuutti. Uusimmalla hiihtostadionilla sellainen on pulkkamäkenä ja kesällä frisbeealueena, mikä heikentää merkittävästi alueen muuta käyttöä. Nousun saaminen olisi tärkeää, koska vastaavia nousuja tulee kisoissa usein vastaan ja niitähän on inhottavaa hiihtää harjoittelematta.
 7. Lanattuja kävelyreittejä kävelijöille Tämä olisi lahja vähemmän liikunnallisille ja kiireellisenkin elämäntilanteen omaaville paikallisille ja lomalaisille, jotka kuitenkin tykkäävät liikkua ja oikoa kauppa ja työreissujaan jalan. Tietysti sellaisia uria, minne mahtuu koiriakin ulkoiluttamaan. Tästä saa suunnittelu ja reittitonttu todellisen haasteen, jotta tärkeimpien pisteiden välit tulee hoidettua siten, että reittien käyttäjät säästävät kalliita jalkojaan mahdollisimman paljon. Tässä toiveessa olisi voittajia paljon. Hiihtäjille jäisi ladut hiihdettäviksi, eikä tarvitsisi hiihtäessä laduilla raivota kävelijöille, koirien ulkoiluttajille tai muuten vaan laduilla ulkoileville. 😉 Nämä edellä mainitut tahot taas säästyisivät hiihtäjien laturaivolta ja lisäksi heidän päivittäinen kävelymatkansa parhaassa tapauksessa vähenisi minuuteilla.
 8. Latupohjien kunnostus Olemme nauttineet mahtavan lumisesta alkutalvesta täällä Kainuussa. Lunta on selvästi normaalia joulukuuta enemmän nykytalvien standardeilla mitattuna. Tästä huolimatta vaaran laduilla paistaa edelleen muutamin paikoin kivet tai maa ladun päällä. Taitaa siellä virrata yksi purokin avoinna.  Paikoin puustokin on niin tiehää, ettei sankkakaan lumipyry yletä kunnolla maahan saakka Pohjien täyskunnostuksella laduille päästäisiin selvästi aiemmin ja eteenkin rauhallisempaan tahtiin liikkuvat kuntoilijat saisivat jo alkutalvesta ensilumenlatua mieleisemmän alueen hiihdellä. Samalla kunnostusreissulla kisalatujen mutkia voisi pengertää niin, että lukuisten mutkien kallistukset olisivat ulkokurviin nousevia ja tilaa jäisi kääntyä vähän suuremmallakin säteellä. Toivon tällaista siitäkin huolimatta, että mahdollinen latupohjien kunnostus tuhoasi nyt maastopyöräilyyn hienosti soveltuvat reitit helpoiksi soratieränneiksi.
 9. Latukulttuuria Tämä onkin jo hivenen vaikeampi toive, kun kyse ei ole kiinteästä materiasta. Uskon kuitenkin, että tällaista on mahdollista ainakin lisätä.
   Voidaan lähteä siitä, että kunnioitetaan toisia, toisten harjoituksia ja lenkkejä. Jätettään kutsumattomat peesihommat kisoihin tai massahiihtoihin. Meillä on kuitenkin niin paljon kunnostettuja latuja talvisin, että tuntemattoman kannassa jauhamisen voi jättää työmatkatempohin ja ensilumenlatujen ruuhkiin.
   Hiihdetään hiihtoladun vaatimusten mukaisesti, jos lenkkiä tehdään rinnakkain, niin vastaan ja takaa tulevillekin on kohteliasta silloin antaa tilaa.
    Vapaata hiihdettäessä annetaan perinteisen ladun olla rauhassa, eikä hiihdetä sen päällä. Ladun on kuitenkin latutonttu kunnostanut hiihtämistä, ei vapaan suksilla murskaamista varten.
    Kun ladulla tulee tarpeen pysähtyä, niin tekee sen turvalliseen paikkaan ja mielellään ladun sivuun. Selffie ja juomatauko on mukavampi pidellä ilman pelkoa niskaan laskevasta hiihtäjästä. Vuokatinkin laduilla on useita tällaisia hyviä levikkeitä kelpomaisemilla, missä taukoa kelpaa pidellä.
    Myös vanhasta umpihankilatukulttuurista voitaisiin pikkuhiljaa luopua. Kokeneemman Hiihtoniilon ta Pirkon sauvan sivukautta viuhkauttaminen saattaa ainakin latukävelijästä tuntua pelottavalta ja kyllä se ladulla hiihtelevää raastajaakin aina säikäyttää.
 10. Avointa ja suvaitsevaa urheilumieltä koko vuodeksi Meitä on hiihtopiireissäkin moneksi ja sitä myöden tapoja elää ja kommunikoida löytyy kirjavasti. Siksi toivon, että voisimme jatkossa suhtautua toisiimme, toistemme tekemiseen, ideoihin ja ajatuksiin avoimesti ilman ensikäden tyrmäämistä. Lisäksi olisi suotavaa, että omilla puheilla, teoilla ja kirjoituksilla ei loukkaisi tarkoitushakuisesti muita.  Tämän lisäksi olisi todella hienoa, että voisimme ottaa toistemme tarpeet huomioon, siten toimia paremmin yhdessä ja näin kehittyä tässä hienossa lajissa yhdessä eteenpäin. 😊

   

  Kiitos jo etukäteen tästä. Jos et pysty toteuttamaan yhtäkään näistä, niin ei se haittaa. Olemme täällä pärjänneet näillä olosuhteilla tähänkin asti ja edelleen hiihtotonttuja tulee tänne vierailemaan kaukomaita myöden. On maailmassa paljon isompiakin murheita, kuin minun toivelistani.
   

Rakkain Terveisin
Kusti Kittilä
Merlose Place 4
88610 Vuokatti

 

VisitPyhajoki Fagerhult


Meranti Team Sportia Crocsport